İnternet üzerinden dolandırıcılıkla mücadele etmek sıklıkla sinir bozucu ve maliyetli olabiliyor ve aynı zamanda bilgisayarınız ciddi riskler oluşturuyor. Bu riski azaltmak için, bu tip dolandırıcılığın nasıl farkedilebileceğini ve bunlardan mümkün olduğunca uzak durabilmenin yollarını öğrenmek gerekiyor.Siber ortamda kimlik hırsızlığı yeni bir tehdit değil, ancak son dönemde İnternet suçlularının sayısının da artmasıyla bereber bu tehditin kullanıcılara olan maliyeti oldukça artmış durumda. Sizin İnternet üzerindeki hesaplarınıza girmeyi hedefleyen suçlular isim, sosyal güvenlik numarası, hesap adları veya şifreler gibi kişisel bilgileri ele geçirebilmek için yaygın olarak oltalama (phishing), hoax veya diğer yanıltma yöntemlerini kullanmaktadırlar.
Yaygın Olarak Kullanılan Oltalama Yöntemleri:
Bunlardan bir tanesi, e-posta iletilerinin, sizin bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kişiden veya kurumdan -örneğin bankanızdan hesabınızın kapatılması veya diğer önemli durumlarla ilgili harekete geçmeniz gerektiğini içeren- geliyormuş gibi görünmesini sağlayarak ilgili kurumla ilgili gizli bilgilerinizi paylaşmanız yönünde sizi ikna etme yoluna gidilmesidir. Şans oyunları ve diğer para kazanma yolları ile ilgili gelen e-posta iletileri tehdit oluşturabilir. Örneğin, büyük miktarda bir parayı sizin hesabınıza transfer etmek gibi çeşitli parasal işlemler için izninizi talep eden e-posta mesajları risk oluşturabilir. Veya tanımadığınız birisinden size önemli miktarda miras kaldığı veya katılmadığınız bir piyangodan ikramiye kazandığınızı belirten iletiler başlıca tehdit unsurlarıdır. Bir diğer önemli tehdit, sahte güvenlik yazılımlarıdır. İnternette gezinirken, bilgisayarınızın güvende olmadığını belirten web sayfalarıyla, veya pop-up pencereleriyle karşılaşabilirsiniz. Yine benzer ifadeleri içeren e-posta iletileri alabilirsiniz. Size önerilen yazılımı indirdiğiniz takdirde, farkında olmadan sisteminize zarar verebilirsiniz ve ayrıca ihtiyaç duymadığınız bir yazılıma da para vermiş olursunuz. Oltalama Tehditleriyle Karşı Karşıya Kalabileceğiniz Durumlar:
Nasıl Anlarsınız?
Nasıl Korunursunuz?
Dolandırma Amaçlı Bir İleti Aldığınızı Düşünüyorsanız Ne Yapmalısınız?Bir iletinin dolandırma amaçlı bir içerik barındırdığını düşünüyorsanız, aşağıdaki önlemleri almanızı öneririz:
Kaynak:http://www.bilgiguvenligi.gov.tr/son-kullanici-kategorisi/internet-uzerinden-dolandiriciliga-yakalanmamak-icin-nelere-dikkat-edebiliriz.html |